MINIHOME

Kis lakások, egyterű otthonok, lakberendezési terveken, látványrajzokon. Követhető stílusok, tértágító trükkök, dekorációs tippek, rám jellemző belső térkialakítással.

Friss topikok

Linkblog

A lakberendezői hivatás-küldetés

2011.02.07. 16:51 - minihome

Címkék: terv látványterv lakberendező kiviteli


 

 

Mit kell tudni a lakberendezőről? Azt hogy belső terek alakítója...:-)) Huhh de szépen hangzik...

Kicsi korom óta építőkockáztam, szobákat alakítottam ki a szőnyegen, ágyakat tologattam ide -oda gyufásskatulyából, átraktam százszor is a konyha helyét, és megpróbáltam minél nagyobb fürdőszobákat csinálni....5 évesen...:-)).

Gyönyörű szines bútorokat rajzoltam, és havonta átrendeztem a szobánkat az anyukámmal, de  nem gondoltam volna hogy majd valamikor lehetőségem lesz e szakmát gyakorolni, hogy idegen emberek álmainak megvalósításán dolgozzam, hogy szakemberekkel együtt gondoskodjam arról hogy a megbízóim igényes, kifogástalanul működő, esztétikus lakásban éljenek majd.

Én a tervezés elejétől fogva megpróbálok a megbízó bőrébe bújni, és végig a kivitelezés során nemcsak őt fogom képviselni, de az ő szemével kell látnom is.

Folyamatos együttműködős kell legyen egymás között hiszen az ő  igényével kell megtalálnom a legjobb lehetőséget a meghatározott anyagi kereteken belül.

Mikor szinte már átlényegülök akkor kezdődik számomra az igazi munka a lakás megismerése, méretarányos építészeti rajzok elkészítése a jelenlegi állapotról,, aztán műszaki és esztétikai tervet is készítek.

A műszaki terv a kivitelezést tartalmazz úgy mint építési-bontási terv, falakra vonatkozóan ,javaslatok ajtók és ablakok áthelyezéséről vagy kialakításáról, esetleg statikus mérnöki szakvéleménnyel burkolat-terv, külön szobákra lebontva, világítási terv, esetleg elektromos és vizes blokk kialakítására javaslat,és költségterv.

Több alaprajzot, ajánlati tervet is készítek az első lépésben hogy a megrendelő ki tudja választani a hozzá legközelebb stílusút., anyagokról, formákról, stílusokról, színekről beszélgetünk.

Majd a választott alaprajzból kiindulva látványterveket készítek a belső tér elosztásáról, falnézetekkel, berendezési alaprajzokkal, egyes bútorok kiviteli rajzával is , színes stílustervet, montázst készítek hogy képet kapjunk a lakás hangulatáról, ,

Mint lakberendező nemcsak a felesleges kísérletezéstől és utánajárástól kímélem meg a megrendelőt hanem a pénztárcáját is. 

Szerepem az egyszerű tanácsadástól kezdve az egész lakás belső kialakítására vonatkozó tervezésig terjedhet,

Szeretném a blogomon keresztül is népszerűsíteni a mi munkánkat , átadni azt az örömöt amikor egy-egy lakás elkészül és tükrözi a benne lakók életstílusát, ízlését, és akikkel a munka végére szinte barátokká válunk, mert a lakberendezés nemcsak a bútortologatásból, és a vásárlásokról szól hanem hogy közelebb kerülünk önmagunkhoz a másikon keresztül.

 

Szinglikuckó hálószobája falnézeteken

2011.02.05. 17:39 - minihome

Címkék: hálószoba falnézet

A kis lakások 15 + 1 aranyszabálya

2011.01.26. 14:31 - minihome

Címkék: kis lakás lakberendezés garzon szabálya

 

A kis lakásokat eltérő bánásmódban kell részesíteni, mint azokat az otthonoknat amit nagynak vagy hatalmasnak nevez a köznyelv. A kivételes bánásmód arra vonatkozik hogy nem tudjuk kirúgni a lakás oldalát, azzal kell gazdálkodnunk amink van és ezt az előnyünkre is lehet fordítani...

 

Ha betartunk néhány alapvető szabályt a térformázással kapcsolatban akkor igenis nem tűnik fel hogy apró lakásunk előnytelen lenne.

 

1. Rendszerezd milyen tevékenységeket akarsz otthonodban csinálni és döntsd el ezek fontossági sorrendjét, mi élvez elsőbbséget az otthoni munka, a hobbink, a magányra alkalmas zug, a sokféle célra használható közös helyiség, a vendéglátás, a külön szoba...

2.Mérjük fel a lakás szerkezetét, a mennyezet és a padló állapotát, minek a kicserélésére ad a pénztárcánk lehetőséget.

3.A méretarányos rajzon pontosan tüntessük fel a lakás sajátosságát, mitől akarunk megszabadulni mit akarunk megtartani., sőt azt is berajzolni hogy melyik szoba mely napszakban  mennyi ideig kap napfényt.

4. A tervezésnél előnyben részesíteni a beépített bútorokat a hely tökéletes kihasználása végett, itt minden négyzetcentiméter fontos!

 5. Ne használjunk sötét színeket!

 6. Egy stílus köré rendezzzük be a lakást!

 7. A falak világos színűek legyenek, ne halmozzuk a nagy mintákat, de a sok apró

mintázatúakat se keverjük egymással.

8.  Törekedni a harmonikus egységre színekben, anyagban, kárpitban,felületekben, viszont arra is hogy ne legyen unalmas az összhatás, tehát ha pasztell van mindenhol akkor egy erős szín kiválasztásával egy felületen hihetetlen hatást tud kelteni.

 9. Kevés bútort választani de hangsúlyosak legyenek, sok apró kis bútordarabbal elaprózod a még oly kicsi lakásodat is.

 10.A kanapé fontos eleme a kis lakásnak, és meghatározó hogy milyen színű, stílusú, formájú, ehhez már alakíthatod a nappali függönyeit, párnáit, még a fal színét is,...gombhoz a kabát..:-)

 11. Tükröm, tükröm...biztos sok helyen hallottátok már hogy milyen impozáns térnövelő hatása van, és ez így is van mert egy jól elhelyezett viszonylag nagyméretű tükör csodákat tesz pl a beépített szekrényen vagy a nappalinkban, de semmiképpen ne a hálónkban.

 12. Az egész lakásban használjunk egy bútorgarnitúra elemit, tehát ugyanazon dohányzóasztalkához való, könyvespolcot, szekrényt, ágyat, állványokat, székeket.

 13. Legyünk mértékletesek a dekorációkban, kiegészítőkben, képekben !

 14. Egységes padlóburkolat a nappaliban, hálóban, közlekedőben, hihetelen térnövelő hatása van!!!

 15. A tökéletes megvilágításhoz tegyél több helyre lámpatesteket, legyenek hangulatfények a lakás különböző pontjain.

 16. Vegyünk kettő az egyben funkciójú bútorokat' Pl a kanapé franciaággyá alakítható, kihúzható asztal, felhajtható konyhapult, egybeépített konyhai gépek ....

     

 

A kevesebb több

2011.01.25. 12:31 - minihome

Ebben az apró lakásban kellett tehát megoldanom mindenképpen egy hálószobát, nappalit, modern fürdőszobát, konyharészt, hiszen a tulajnak pár év múlva vidékről a fővárosba költöző fia számára mindenképpen átalakította volna az régi beosztású, kis terekre tagolt, szűkös kis lakást.

Falakat bonthattam, és az elavult víz,- illetve fűtésrendszert is kicseréltük, új padlóburkolatot kapott az egész lakás, sőt a bontásoknál régi befalazott ajtóra és ablakra is találtunk ami nagy örömmel töltött el hiszen minden négyzetcentiméter jól jött.

A régi konyha helye a kis terasszal adta logikusan magát hogy itt alakítsam ki a hálórészt.

Ide terveztem egy gardróbot, és könyvespolcot, iróasztalt, mind-mind méretre vágva szépen faltól-falig.

Kicsi lakásoknál ez a legcélszerűbb mert kész bútoroknál nagy a térkihasználatlanság, itt-ott elmarad néhány 10 centi ahová semmit se tudunk rakni, semmi se fér be, de egy ruhásszekrénynél milyen jól is jön még 4-5 fogasnyi hely.

 

Kezdjük az elején

2011.01.22. 17:01 - minihome

Címkék: kis lakás tippek lakberendezés garzon

Ha egy kis lakás, garzon funkcionálisan jól múködik ahhoz elsőként az kell hogy minden családtag saját életteret tudjon kialakítani benne, és minden tevékenységnek megfelelő helyet találjunk illetve alakítsunk ki.

Szóval rendszerezzük mit is akarunk csinálni otthon és állítsuk őket fontossági sorrendbe.

Tűnődjünk el azon hogy szolgálja otthonunk az életformánkat , vegyük számba a helyiségeket, mert nem mindegy hogy pl. otthon dolgozni is akarunk, rendszeresen főzni, vendégeket fogadni vagy szinte csak alvásra használjuk és tv nézésre .

Más elvárásai vannak egy házaspárnak, más ha már van kisgyerek, más egy idősebb embernek, vagy egy fiatal egyedülállónak.Ez estben megengedhetjük magunknak azt a luxust hogy csakis a magunk kedvére alakítsuk át az otthonunkat.

Épp ezért egy szinglinek egy garzon hihetetlen jó megoldást jelent, nem kell nagy teret takarítani, rendben tartani, elengedhetjük a fantáziánkat, izgalmas stílust próbálhatunk ki és ha nem tetszik átvariáljuk ahogy nekünk tetszik.

Nézzük végig kritikus szemmel a jelenlegi elrendezést és döntsük el mihez ragaszkodunk, színekhez, bútorokhoz, szokásokhoz.Válogassuk át  meglévő tárgyainkat és már lehet ezzel is sokat tettünk hogy enyhítsünk a tér szűkén...:-)

Az én kis szinglikuckómnál is eldöntöttem pár dolgot, és ragaszkodtam néhány szokásomhoz.

1. Legyen külön hálórész mert szerettem volna vidéki barátnőimet fogadni, akár ottalvással is, tehát mindenképpen szeparált hálót és vendégágy kialakításásra lehetőséget

2. Megszoktam hogy inkább fürdöm és az akkori lakásban nem volt csak egy zuhanytálca, tehát kell hogy egy fürdőkádat valahogy betegyünk.

3.Szeretek főzni tehát praktikus , minimálisan de jól felszerelt konyha kialakítására is igény tartottam

4. Tervezőasztal kialakítása,hobbi varrógép elhelyezése

5 Gardrób!!!!!!!!!!...:-).

6.Imádtam a piros színt, a régi fotelemet amit magammal cipeltem, és a kutyámat is magammmal vittem kis időre....

Tehát elsőbbséget élvezett a magányra alkalmas zug, a sokféle célra használható nappali, munka- és hobbitér, és vendéglátásra szolgáló dolgok elhelyezése, a pirosss......       illetve a napi 'wellnesem' :-)

És mindenre találtam megoldást     ...

 

Szinglikuckó 2.

2011.01.21. 15:11 - minihome

Címkék: alaprajz

Ime a budai kis lakás alaprajza és benne az akkori berendezés.

Szinglikuckó

2011.01.21. 14:26 - minihome

Címkék: lakás szingli garzon szinglikuckó


A kis lakások berendezésének sikere az élő bizonyítéka annak hogy szűkebb anyagi keretek között is stílusossá és kényelmessé tehetjük otthonunkat.
Új kuckónkat kialakítani mindig izgalmas feladat, de ennél bizsergetőbb első lakásunkba
beköltözni. Annak idején legelső munkáim közé tartozott az a budapesti várbéli kis bérelt lakás amit nagy lendülettel és villámgyorsan szabtam át a magam igényeire, természetesen a tulaj beleeggyezésével.
Jó példája volt annak hogy behatárolt anyagi körülményeim ellenére is tökéletes összhangot tudtam teremteni magamnak, olyannyira hogy a lakás tulaja költözésem után csupán a falakat festette át 'fiúsabbra'...:-).... de a beosztását meghagyta, beépített bútoraiba is beleszeretett, sőt később kikérte a véleményemet hogyan alakítsa át növekvő családja számára immár...:-)
És hogy egy alig 40 négyzetméteres lakásból hogy lehet kihozni a legtöbbet ?
Először is tudnunk kell milyen tevékenységek színtere lesz, milyen életformát élünk.
Számos dolog a segítségünkre szolgál, hisz csak azt kell rendszerezni mit is csinálunk nap mint nap és mi az amit szeretnénk de nem volt eddig rá hely és lehetőség.

Persze ilyenkor az ember lánya álmodik egy jó nagyot és felír egy kívánságlistát...:-)

Innen folytatom holnap...

 

Egy lakberendező visszatérése

2011.01.20. 14:43 - minihome

Címkék: kis lakás lakberendező garzon


Lakberendezői oklevelemet már 1991-ben megszereztem, tán az első fecskék voltunk akkor
kollegáimmal e szakmában Magyarországon akik ezt a modern , mára divatossá lett képesítés tanulhattuk, belsőépítészektől, építészektől, művészettörténészektől, festőktől, pszihológusoktól,marketingesektől.Addig ilyen szakirányú képzés nem volt Magyarországon, illetve kereskedelmi szakközépiskolákban oktattak hasonló tananyagot bútorosztályosoknak, és gyakorlatilg ők voltak az első lakberendezők, a Domusokban.

Az iskola után mintha egy álmom vált volna valóra, mert évek óta tervezgettem, rajzoltam otthon belsőket, de a konkrét megrendelések , az élő munka, a kivitelezés levezénylése új dimenziókat nyitott meg előttem.
Majd 10 évig gyakoroltam a szakmámat, családi házak, kis lakások, hotelek, belső tereinek
kialakításában.

Pályaelhagyó vagyok, mert 13 éve teljesen más irányt vett az életem, idegen országba költöztem, férjhez mentem,, megszületett a lányom de lassan a szakma szeretete visszairányított a fehér papírlapok, színes ceruzák, vonalzók közé..:-)
Új hazámban is megtaláltak azok akiknek tetszik az általam használt lakberendezési stílus.
Mivel leggyakrabban kis lakások, garzonok, appartmanok átalakításában vettem részt , ezek lettek a szívem csücskei.....róluk szól e blog......:-)